Groep

Groep

dinsdag 28 augustus 2012

Col de la Machine en andere Cols.

Dag 3 in de Vercors.
Zo stralend blauw de lucht de vorige dagen was, zo grijs zag het er heden ochtend uit. Maar volgens een bekend Nederlands filosoof, genoemd Johan Cruyff, elk nadeel heb zijn voordeel:  de temperatuur was best lekker fietsweder.

Col de la Machine.
Na een opwarmerke stond als 1ste beklimming de Col de La Machine geprogrammeerd. Een beklimming van 16 km in totaal waarbij ettelijke kilometers met een stijgingsgraad van 8 tot 10%. Op de cols wordt er voornamelijk in vrij tempo gereden. Hierdoor krijgen we vooral individuele klimmers.
Beklimming van de Col de la Machine, Marc en Jacques aan de leiding, beiden uit O. Vlaanderen.

De beklimming begint in feite te St-Jean-en-Royans. Bij de aanvang rijden we door een bos en de eerste 7 km zijn de steilste stukken.  Maar men wordt beloond met een adembenemend zicht op de kliffen van Combe Laval. Halfweg tussen de Noordpool en de evenaar kruisen we hier de 45ste parallel - noorderbreedte. Op de top van deze col was er een licht gedruppel.  De temperatuur was ook gedaald tot een 12°.
Beklimming van een col op eigen tempo. Hier Koen, onze benjamin in een ontsnapping
Spectaculaire kliffen van de Combe Laval.
Col de la Bataille.
Na de Col de la Machine kwam de col de la Bataille op ons bord.
Hier bereikten we de hoogte van 1.313 m. De beklimming is niet zo heel lang, 2,8 km met een gemiddelde stijging van 7% en met een max. van 10%.  Deze col werd ooit 1 keer beklommen in de Ronde Van Frankrijk en werd als 2de categorie beschouwd.
Dit in een unieke omgeving met de geweldige Combe Laval rotsen.  Door de begeleiding werd wijselijk besloten om van de voorziene route af te wijken wegens de lichte regen. De regen in de bergen is vooral onvoorspelbaar en voor de veiligheid besloten we om de Col de Carri niet te volgen. We hebben die trouwens de 1ste dag beklommen.  Gelukkig is de regen ons gunstig gezind, en warempel de zon brak door de wolken.

Monastère Orthodoxe Saint-Antoine-le-Grand
Verscholen in de kloof van de Bourne ligt een prachtig kerkje met een monastère.
Groep van Eddy aan het monastère. Luc, Marc, Werner, Norbert, Eric, Jacques, Koen, Luc, gehurkt: Renaud en Eddy. Fotograaf  Jef niet op de foto.
Dit kan men enkel van uit de hoogte van 500 m in de diepte zien liggen.  Onze nieuwsgierigheid konden we niet bedwingen en even een ommetje gemaakt (5 km heen en 5 terug).

Jarige.
In de groep van Eddy hadden we een jarige: Jacques uit Lokeren. In St-Laurent, enkele km voor de finish, kon hij niet meer ontsnappen aan een traktatie.

Ritgegevens
Afgelegde afstand:              92,5 km
Hoogtemeters:                  1.802 m
Gemiddelde temperatuur:      16°
Vertrek                               09.30hr
Aankomst:                          16.00hr
Max. snelheid (afdaling)      63 km/hr.

Avondreceptie.
Het weder is volledig omgeslagen in gunstige zin. Blauwe hemel, dus ideaal voor de briefing aan de rivier onder de lindebomen.  Geen wolken, stralend blauwe lucht en een aangename 22°C.
Onder de bomen aan de oever van de rivier: decor van de avondreceptie.
John, Julien en Eddy bespreken de rit voor morgen.
Aandacht voor de briefing tijdens de avondreceptie. Robert, Norbert, Marc, Roger, Willy, Luc en Guido.
Profiel van de rit over de Cols: de la Machine en de la Bataille.
Dinsdagrit over de Cols de la Machine en de Col de la Bataille.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten